Λάλοι παραμυθάδες

Εργαστήρι δραματοποίησης παραμυθιού
μέσα από την αφήγηση, το θεατρικό παιχνίδι και άλλες τέχνες
(για παιδιά δημοτικού)
Διάρκεια εργαστηρίου: 7 μήνες (Οκτώβριος-Μάιος), 1 φορά/εβδομάδα | Διάρκεια συναντήσεων: Μιάμιση ώρα

Μέσα από βιωματικές ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το λαϊκό παραμύθι και από ακροατές να γίνουν αφηγητές. Kυρίαρχος άξονας είναι η εντρύφηση στον κόσμο του παραδοσιακού παραμυθιού και όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους το παραμύθι μπορεί να εκφραστεί.

Αφού αντιληφθούν τις βασικές αρχές και τη σημειολογία του λαϊκού παραμυθιού, επιλέγεται από κοινού ένα παραμύθι και στόχος είναι να γίνει δραματοποίηση και τελική παράσταση. Μαθαίνουν σύμφωνα με το πρότυπο του γνήσιου αφηγητή και όχι της θεατρικής υποκριτικής. Ωστόσο, το εργαστήρι εμπλουτίζεται με βιωματικές ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού ώστε τα παιδιά να απελευθερώσουν την ενέργεια και τη φαντασία τους.

Παράλληλα, κι αναλόγως με τον δρόμο που από κοινού η ομάδα αποφασίσει, το εργαστήρι μπορεί να εμπλουτιστεί με επιπλέον συναντήσεις όπου τα παιδιά μαθαίνουν τις βασικές αρχές:
- ήχου και ρυθμού, καθώς και κατασκευή αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων, ώστε να πλαισιώσουν μουσικά την παράσταση
- ενδυματολογίας, ώστε η ομάδα να αναλάβει την στυλιστική επιμέλεια της παράστασης
- σκηνογραφίας, ώστε η ομάδα να αναλάβει τα σκηνικά της παράστασης
- φωτισμού, ώστε η ομάδα να αναλάβει τον φωτισμό της παράστασης

Ο στόχος είναι πολλαπλός, πάντα όμως με βάση την αρχετυπική ωφέλεια που προσφέρει το παραμύθι. Πιστεύοντας ότι τα παιδιά και ειδικά όσα ζουν στη νησιωτική Ελλάδα στερούνται πολιτισμικής εκπαίδευσης, θέλουμε να συμβάλλουμε στην ευκαιρία να γνωρίσουν όσο το δυνατό περισσότερες τέχνες στη σύγχρονη έκφανσή τους. Με την εμπλοκή τους στη διαδικασία, μπορούν να ανακαλύψουν τυχόν κλίσεις τους, μέσα από ψυχαγωγικές διαδικασίες.
 


Καλοκαίρι 2013: Στο πρώτο εργαστήριο, ενσωματώθηκε η μουσική αγωγή, διήρκησε 12 συναντήσεις και το αποτέλεσμα ήταν συγκινητικό για όλους μας!

Έγραψαν για μας και τους ευχαριστούμε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου